Oversikt over planter som kan dyrkes som mikrogrønt
Mikrogrønt er små og næringsrike grønnsaker du kan dyrke inne, og som er en genial måte å få egne ferske grønnsaker i vintermånedene.
Vil du dyrke mikrogrønnsaker, men er usikker på hvilken type du skal dyrke?
I denne artikkelen ser vi på noen av de mikrogrønnsaker du kan dyrke, litt om deres smak og tekstur og hva det krever å dyrke hver av dem.
Microgrønt kan produseres fra praktisk talt alle slags type grønnsak eller urtefrø.
Ulike typer kan variere mye når det gjelder smak. Noen er milde eller kjedelige. Andre er krydret eller bitter.
Her er metoden jeg bruker for å dyrke:
De fleste ganger smaker mikrogrønnsaker som mer konsentrerte variasjoner av den voksne planten de vanligvis vil bli. Vi kan i stor grad klassifisere mikrogrønnsaker basert på familien de tilhører.
Dette vil gi deg et generelt konsept om hva slags smak de vil ha, sammen med vekstforholdene de velger og deres ernæringsinnhold.
Her kan du kjøpe utsyr of frø til dyrking
Plukkselv.no har et bra utvalg av ustyr til å dyrke microgreens på nett.
På nettbutikken finner du det meste du trenger for å komme igang.
Liste over planter som kan dyrkes som mikrogrønnsaker
- Amaranthaceae-familien: Består av amaranth, rødbeter, chard, quinoa og spinat.
- Amaryllidaceae-familien: Består av gressløk, hvitløk, purre og løk.
- Apiaceae-familie: Består av gulrot, selleri, dill og fennikel.
- Asteraceae-familien: Består av cikorie, endiv, salat og radicchio.
- Brassicaceae-familien: Inkluderer ruccola, brokkoli, kål, blomkål, reddik og brønnkarse.
- Cucurbitaceae-familie: Inkluderer agurker, meloner og squash.
- Lamiaceae familie: Inkluderer vanligste urter som mynte, basilikum, rosmarin, salvie og oregano.
- Poaceae-familien: Består av gress og korn som bygg, mais, ris, havre og hvetegress. I tillegg til grønnsaker, inkludert bønner, kikerter og linser.
Reddiker
Reddiker er et fantastisk mikrogrønt for nybegynnere. De spirer raskt (1 til 2 dager) i både varme eller kalde forhold, og vokser raskt. Generelt sett er de klar til å Høstes etter bare 5 til 10 dager. Reddiker inneholder mye mineraler, vitaminer og antioksidanter. Reddiker har blitt vist i forskningsstudier å ha kreftforebyggende egenskaper. Reddiker høstes vanligvis når deres aller første sett med Trueleafs (ekte blader oversatt til Norsk) begynner å vokse. Hvis du venter for langt forbi dette punktet, kan Mikrogrønsakene dine begynne å bli litt bittre. Ikke stress deg opp hvis du lar reddikens mikrogrønne vokse litt for lenge. De kan fortsatt være utmerket i supper og smoothies. Om su dyrker China Rose reddiker lager de en fantastisk farge til salater og middager.
Se hvordan jeg dyrker reddik mikrogrønt
Ferdig startsett med reddik
På ledlyskider.no kan du kjøpe Ferdig microgreens start sett med Keramisk fat og reddik frø.
Pris per april 2024 er 170,00 kr for et sett, og 102,00 ved kjøp av 6 sett. Sjekk oppdatert pris her
Pakken indeholder alt du har bruk for å komme i gang, fat, frø og vekstmedie.
Mikrogrønnt vokser utrolig fort og kan høstes etter bare en uke.
Rød Daikon reddik er en enkelt sort å strate med.
Reddik som mirkrogrøn smaker litt sterkere enn vanlig reddik (som egentlig er roten på reddik planten). Grunnen er at de inneholder langt mindre vann og mye mer næringstoffener.
Grønnkål
Grønnkål er en av mine personlige favoritter, og er ganske enkel å dyrke.
Grønnkål dyrkes på mellom 8 til 12 dager. Å spise grønnkål som mikrogrønt er en fantastisk måte å få i seg mange gode næringstoffer.
I mikrogrønn form smaker grønnkål de mer som moderat romaine eller bladsalat. De har et flott utseende som ser ut som to blader som er slått sammen.
Ferdig startsett med grønnkål
På ledlyskider.no kan du kjøpe Ferdig microgreens start sett med Keramisk fat og reddik frø.
Pris per april 2024 er 170,00 kr for et sett, og 102,00 ved kjøp av 6 sett. Sjekk oppdatert pris her
Brokkoli
Brokkoli blir sett på som en supermat, med viktige mineraler, vitamin C og A, og høyt innhold av jern. Brokkoli inkluderer en forbindelse som kalles Sulforaphane som kan hjelpe mot kreft, aldring, dødelighet, hjerte- og karsykdommer, hjerne og atferd og mer. Sulforaphane er varmefølsomt, så det anbefales å spise brokkoli mikrogrønt rått slik som det anbefales med alle mikrogrønsaker. Her er en gude som viser hvordan jeg dyrker brokkoli mikrogrønt.
Mesclun
Mesclun er en blanding av forskjellige salatgrønnsaker som kan omfatte ruccola, salat, spinat, og andre blad grønnsaker. I stedet for å dyrke mange forskjellige varianter av mikrogrønnsaker og deretter blande dem senere, kan du bare dyrke dem på en gang fra begynnelsen. Du kan enten kjøpe ferdiglagde mesclun-blandinger eller kombinere frøene dine selv.
Rødbeter
Rødbeter tar det litt lenger tid å vokse enn andre mikrogrønnsaker. Blackout-varigheten for rødbeter er 6 til 8 dager. Det tar 10 til 12 dager fra såing til høsting. Rødbetefrø bør forhåndsbløtes i 8 til 12 timer i kaldt vann og deretter sås tykt, med jord som medium. De har en mild jordsmak, omtrent som modne rødbeter.
Karse
Karse er et annet fantastisk valg for nybegynnere. De vil trives i jorden selv om du til og med kan dyrke den på et papirhåndkle. Dette er noe som de fleste har prøvd på skole.
Agurk
Agurk microgreens har en skarp peppermak. Det trener i salater, smørbrød og alle andre retter. Dette mikrogrønne tar 2 eller 3 dager å spire og er klar til å høstes på bare 5 til 7 dager.
Gulrøtter
Hvis du liker å spise gulrotrøtter, vil du nyte den sammenlignbare smaken de har i mikrogrønn form. Gulrot mikrogrønnsaker veldig lang tid å vokse. Omtrent syv dager å spire, og ytterligere fire uker eller mer før de er klare til å høstes .
Erter
Erteskudd mikrogrønnsaker må bløtlegges i kaldt vann i 12 til 24 timer. Gi dem ekstra mye vann, siden de vil absorbere mye av det. Når de er i jorden, bør du holde dem mørkt(blackout) 3 til 5 dager. Hold jorden fuktig, men ikke la den bli fuktig, ellers begynner de å råtne. Erteskuddene er klar til høsting mellom 12 til 16 dager. De har en søt og kjent ertsmak med en sprø tekstur.
Funfact: Ertskudd inkluderer 8 ganger mer folsyre enn bønnespirer og 7 ganger mer vitamin C enn blåbær!
Det går faktisk fint å dyrke erter fra vanlige erter du kjøper i butikk, men om du vil kjøpe egne microgreens frø kan du kjøpe dem her.
Les mer detaljert om dyrking av Erteskudd mikrogrønt her
Solsikke
I likhet med erter, trenger solsikkefrø bløt legging i 12 til 24 timer for å optimalisere spirehastigheten. Solsikker er rike på næringsinnhold – spesielt vitamin E, folat og sink. Solsikke mikrogrønsaker er min personlige smaksfavoritt, men utfordringen er at vinduet med perfekt smak bare er noen få dager. Når trueleafs er vokst ut, får plantene en mer bitter smak. Derfor må man være mer nøye med tidspunktet man høster solsikke mikrogrønt. Her er en gude som viser hvordan jeg dyrker solsikke mikrogrønt.
Amaranth (Red Garnet)
Amaranth mikrogrnt vokser relativt raskt. Det tar 2 eller 3 dager å spire, og deretter 8 til 12 dager til før du kan høste dem. De vil holde seg friske i kjøleskapet i en lang periode etter at du høster dem. Disse mikrogrønsakene har en flott rød farge med et langt slankt blad par. De er perfekt pynt for kokker og har også en god smak. Noen oppgir at det smaker litt som spinat.
Bokhvete
Bokhvetefrø er store som erter, så du må bløtlegge dem i kaldt vann i 12 til 24 timer og skylle dem godt før du planter dem. Bokhvete vokser ganske raskt, spirer på 1 til 2 dager og høstes innen 6 til 12 dager. I begynnelsen kan bokhvete mikrogrønne ha gule blader, men de blir grønne i tide hvis de får tilstrekkelig lys.
Sennep
Hvis du liker en krydret og aromatisk smak er sennep et bra valg. Du vil utvilsomt smake den sennepssmaken selv etter tilberedning. Sennepsmikrogrønnsaker tar 3 til 4 dager å spire, pluss ytterligere 6 til 10 dager før høsting. De vokser ganske raskt. Men du trenger ikke bekymre deg hvis du lar dem vokse litt lenger, og de går forbi mikrogrønne fasen og blir barnegrønne. De er fortsatt gode på smak.
Basilikum
Basilikum spirer og vokser ganske raskt som mikrogrønt. Imidlertid trenger den mer varme, og produseres best i sommersesongen. Spesielt hvis du planlegger å dyrke den utendørs. Det er mange forskjellige typer basilikum tilgjengelig, inkludert sitron, Thai og kanel basilikum som du kan prøve ut. Hver av disse vil ha en annen smak.
Hvetegress
Hvetegress er fullt av mineraler og vitaminer, men det smaker ikke så fantastisk. Noen mennesker forklarer det som krydret og bitter. De aller fleste bruker hvetegress enten i juice eller smoothier
Funfact: Hvetegress er glutenfritt i de tidlige stadiene, slik at du kan nyte det selv om du ikke vanligvis kan konsumere hveteartikler.(gluten allergi)
Alfalfa
Alfalfa er en mikrogrønsak som virkelig foretrekker å dyrkes hydroponisk. Alfalfa tar 8 til 12 dager før den er klar til høsting. Når den er tilberedt, vil den ha store dypgrønne blader og se ut som karse, men med en mild smak. Alfalfa er kjempefint i sandwicher og salater.
Kålrabi
Du har kanskje sett kålrabi til salgs på supermarkedet. På tysk antyder ordet kålrabi «kålrot.» Det er den samme arten som kål, men man spiser roten i stedet for bladene. Kålrabi mikrogrønnsaker foretrekker å dyrkes hydroponisk. De tar omtrent 8 til 12 dager å dyrke. Når de er klare, vil de ha grønne blader og lavendelfargede stilker. Som de fleste mikrogrønnsaker passer de bra i sandwicher eller salater. De har en mild, kållignende smak, som passer bra i salater, smørbrød eller coldslaw.
Er noen mikrogrønne enklere eller vanskeligere å vokse enn andre?
Det er så mange forskjellige typer mikrogrønnsaker, og hver har sine krav og sine egne behov for å vokse med suksess.
enkle å dyrke:
- Reddik.
- Solsikke.
- Agurk.
- Hvetegress.
- Brokkoli.
- Kål.
- Blomkål.
- Kål.
- Salat.
- Kålrabi.
- Sennep.
- Erter.
- Karse
Medium vanskelige å dyrke:
- spinat.
- Purre.
- Fennikel.
- Dill
Vanskelig å dyrke:
- Amaranth.
- Gressløk.
- Rødbeter
- Basilikum.
- Gulrøtter.
Oppdag mer fra Leafshop
Abonner for å få de siste innleggene sendt til din e-post.