Publisert 2 kommentarer

Oversikt over planter som kan dyrkes som mikrogrønt

Mikrogrønt rack


Vil du dyrke mikrogrønnsaker, men er usikker på hvilken type du skal dyrke?

I denne korte artikkelen ser vi på noen av de mikrogrønnsaker du kan dyrke, litt om deres smak og tekstur og hva det krever å vokse hver av dem.

Microgreens kan produseres fra praktisk talt alle slags grønnsak eller urtefrø.

Ulike typer mikrogrønnsaker kan variere mye når det gjelder smak. Noen er milde eller kjedelige. Andre er krydret eller bitter.

Her er metoden jeg bruker for å dyrke:

De fleste ganger smaker mikrogrønnsaker som mer konsentrerte variasjoner av den voksne planten de vanligvis vil bli. Vi kan i stor grad klassifisere mikrogrønnsaker basert på familien de tilhører.

banquet dish of fried shrimps with herbs
Photo by Marianna on Pexels.com

Dette vil gi deg et generelt konsept om hva slags smak de vil ha, sammen med vekstforholdene de velger og deres ernæringsinnhold.

Liste over planter som skal vokse som mikrogrønnsaker

  • Amaranthaceae-familien: Består av amaranth, rødbeter, chard, quinoa og spinat.
  • Amaryllidaceae-familien: Består av gressløk, hvitløk, purre og løk.
  • Apiaceae-familie: Består av gulrot, selleri, dill og fennikel.
  • Asteraceae-familien: Består av cikorie, endiv, salat og radicchio.
  • Brassicaceae-familien: Inkluderer ruccola, brokkoli, kål, blomkål, reddik og brønnkarse.
  • Cucurbitaceae-familie: Inkluderer agurker, meloner og squash.
  • Lamiaceae familie: Inkluderer vanligste urter som mynte, basilikum, rosmarin, salvie og oregano.
  • Poaceae-familien: Består av gress og korn som bygg, mais, ris, havre og hvetegress. I tillegg til grønnsaker, inkludert bønner, kikerter og linser.

Reddiker

Reddik mikrogønt

Reddiker er et fantastisk mikrogrønt for nybegynnere. De spirer raskt (1 til 2 dager) i både varme eller kalde forhold, og vokser raskt. Generelt sett er de klar til å Høstes etter bare 5 til 10 dager. Reddiker inneholder mye mineraler, vitaminer og antioksidanter. Reddiker har blitt vist i forskningsstudier å ha kreftforebyggende egenskaper. Reddiker høstes vanligvis når deres aller første sett med Trueleafs (ekte blader oversatt til Norsk) begynner å vokse. Hvis du venter for langt forbi dette punktet, kan Mikrogrønsakene dine begynne å bli litt bittre. Ikke stress deg opp hvis du lar reddikens mikrogrønne vokse litt for lenge. De kan fortsatt være utmerket i supper og smoothies. Om su dyrker China Rose reddiker lager de en fantastisk farge til salater og middager.

Se hvordan jeg dyrker reddik mikrogrønt

Brokkoli

brokkli mikrogønt


Brokkoli blir sett på som en supermat, med viktige mineraler, vitamin C og A, og høyt innhold av jern. Brokkoli inkluderer en forbindelse som kalles Sulforaphane som kan hjelpe mot kreft, aldring, dødelighet, hjerte- og karsykdommer, hjerne og atferd og mer. Sulforaphane er varmefølsomt, så det anbefales å spise brokkoli mikrogrønt rått slik som det anbefales med alle mikrogrønsaker. Her er en gude som viser hvordan jeg dyrker brokkoli mikrogrønt.

Mesclun


Mesclun er en blanding av forskjellige salatgrønnsaker som kan omfatte ruccola, salat, spinat,  og andre blad grønnsaker. I stedet for å dyrke mange forskjellige varianter av mikrogrønnsaker og deretter blande dem senere, kan du bare dyrke dem på en gang fra begynnelsen. Du kan enten kjøpe ferdiglagde mesclun-blandinger eller kombinere frøene dine selv.

Rødbeter


Rødbeter tar det litt lenger tid å vokse enn andre mikrogrønnsaker. Blackout-varigheten for rødbeter er 6 til 8 dager. Det tar 10 til 12 dager fra såing til høsting. Rødbetefrø bør forhåndsbløtes i 8 til 12 timer i kaldt vann og deretter sås tykt, med jord som medium. De har en mild jordsmak, omtrent som modne rødbeter.

Karse


Karse er et annet fantastisk valg for nybegynnere. De vil trives i jorden selv om du til og med kan dyrke den på et papirhåndkle. Dette er noe som de fleste har prøvd på skole.

Agurk


Agurk microgreens har en skarp peppermak. Det trener i salater, smørbrød og alle andre retter. Dette mikrogrønne tar 2 eller 3 dager å spire og er klar til å høstes på bare 5 til 7 dager.

Gulrøtter

Hvis du liker å spise gulrotrøtter, vil du nyte den sammenlignbare smaken de har i mikrogrønn form. Gulrot mikrogrønnsaker veldig lang tid å vokse. Omtrent syv dager å spire, og ytterligere fire uker eller mer før de er klare til å høstes .

Erter

erteskudd mikogrønt

Erteskudd mikrogrønnsaker må bløtlegges i kaldt vann i 12 til 24 timer. Gi dem ekstra mye vann, siden de vil absorbere mye av det. Når de er i jorden, bør du holde dem mørkt(blackout) 3 til 5 dager. Hold jorden fuktig, men ikke la den bli fuktig, ellers begynner de å råtne. Erteskuddene er klar til høsting mellom 12 til 16 dager. De har en søt og kjent ertsmak med en sprø tekstur.

 Funfact: Ertskudd inkluderer 8 ganger mer folsyre enn bønnespirer og 7 ganger mer vitamin C enn blåbær!

Les mer detaljert om dyrking av Erteskudd mikrogrønt her

Solsikke

Solsikke mikrogrønt

I likhet med erter, trenger solsikkefrø bløt legging i 12 til 24 timer for å optimalisere spirehastigheten. Solsikker er rike på næringsinnhold – spesielt vitamin E, folat og sink. Solsikke mikrogrønsaker er min personlige smaksfavoritt, men utfordringen er at vinduet med perfekt smak bare er noen få dager. Når trueleafs er vokst ut, får plantene en mer bitter smak. Derfor må man være mer nøye med tidspunktet man høster solsikke mikrogrønt. Her er en gude som viser hvordan jeg dyrker solsikke mikrogrønt.

Amaranth (Red Garnet)

 Red Garnet Amaranth mikrogønt

Amaranth mikrogrnt vokser relativt raskt. Det tar 2 eller 3 dager å spire, og deretter 8 til 12 dager til før du kan høste dem. De vil holde seg friske i kjøleskapet i en lang periode etter at du høster dem. Disse mikrogrønsakene har en flott rød farge med et langt slankt blad par. De er perfekt pynt for kokker og har også en god smak. Noen oppgir at det smaker litt som spinat.

Bokhvete


Bokhvetefrø er store som erter, så du må bløtlegge dem i kaldt vann i 12 til 24 timer og skylle dem godt før du planter dem. Bokhvete vokser ganske raskt, spirer på 1 til 2 dager og høstes innen 6 til 12 dager. I begynnelsen kan bokhvete mikrogrønne ha gule blader, men de blir grønne i tide hvis de får tilstrekkelig lys.

Sennep


Hvis du liker en krydret og aromatisk smak er sennep et bra valg. Du vil utvilsomt smake den sennepssmaken selv etter tilberedning. Sennepsmikrogrønnsaker tar 3 til 4 dager å spire, pluss ytterligere 6 til 10 dager før høsting. De vokser ganske raskt. Men du trenger ikke bekymre deg hvis du lar dem vokse litt lenger, og de går forbi mikrogrønne fasen og blir barnegrønne. De er fortsatt gode på smak.

Basilikum


Basilikum spirer og vokser ganske raskt som mikrogrønt. Imidlertid trenger den mer varme, og produseres best i sommersesongen. Spesielt hvis du planlegger å dyrke den utendørs. Det er mange forskjellige typer basilikum tilgjengelig, inkludert sitron, Thai og kanel basilikum som du kan prøve ut. Hver av disse vil ha en annen smak.

Hvetegress
Hvetegress er fullt av mineraler og vitaminer, men det smaker ikke så fantastisk. Noen mennesker forklarer det som krydret og bitter. De aller fleste bruker hvetegress enten i juice eller smoothier

Funfact: Hvetegress er glutenfritt i de tidlige stadiene, slik at du kan nyte det selv om du ikke vanligvis kan konsumere hveteartikler.(gluten allergi)

Alfalfa


Alfalfa er en mikrogrønsak som virkelig foretrekker å dyrkes hydroponisk. Alfalfa tar 8 til 12 dager før den er klar til høsting. Når den er tilberedt, vil den ha store dypgrønne blader og se ut som karse, men med en mild smak. Alfalfa er kjempefint i sandwicher og salater.

Grønnkål

Svartkål mikrogønt

Grønnkål dyrkes på mellom 8 til 12 dager. Å spise grønnkål som mikrogrønt er en fantastisk måte å dra nytte av helsemessige fordeler. I mikrogrønn form smaker de mer som moderat romaine eller bladsalat. De har et flott utseende som ser ut som to blader som er slått sammen.

Kålrabi


Du har kanskje sett kålrabi til salgs på supermarkedet. På tysk antyder ordet kålrabi “kålrot.” Det er den samme arten som kål, men man spiser roten i stedet for bladene. Kålrabi mikrogrønnsaker foretrekker å dyrkes hydroponisk. De tar omtrent 8 til 12 dager å dyrke. Når de er klare, vil de ha grønne blader og lavendelfargede stilker. Som de fleste mikrogrønnsaker passer de bra i sandwicher eller salater. De har en mild, kållignende smak, som passer bra i salater, smørbrød eller coldslaw.

Er noen mikrogrønne enklere eller vanskeligere å vokse enn andre?

Det er så mange forskjellige typer mikrogrønnsaker, og hver har sine krav og sine egne behov for å vokse med suksess.

enkle å dyrke:

  • Reddik.
  • Solsikke.
  • Agurk.
  • Hvetegress.
  • Brokkoli.
  • Kål.
  • Blomkål.
  • Kål.
  • Salat.
  • Kålrabi.
  • Sennep.
  • Erter.
  • Karse


Medium vanskelige å dyrke:

  • spinat.
  • Purre.
  • Fennikel.
  • Dill


Vanskelig å dyrke:

  • Amaranth.
  • Gressløk.
  • Rødbeter
  • Basilikum.
  • Gulrøtter.

2 kommentarer på “Oversikt over planter som kan dyrkes som mikrogrønt

  1. […] For mer informasjon om dyrking av forskjellige mikrogrønsaker, ta en titt på følgende innlegg :https://www.leafshop.no/oversikt-over-planter-som-kan-dyrkes-som-mikrogront/ […]

  2. […] du ønsker å dyrke innendørs hele året er det mulig å dyrke mikrogrønt slik som jeg viser i denne korte […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *