Om oss

OM oss

Vi dyrker næringsrike mikrogrønnsaker

Leafshop er et nystartet firma som holder til på Randaberg utenfor stavanger.

Vi tar sikte på å selge mikrogrønnsaker på torget i stavanger hver helg, samt utkjøring av grønnsaker til restauranter  og privatpersoner to dager i uken.

Utdrag fra intervju i Randaberg bygdeblad:

Bjørn dyrker helt spesielle planter i garasjen – nå hjelper han andre med å komme i gang med det samme

Man trenger ikke lete lenge for å finne landbruksområder på Randaberg, men hos Bjørn Johansen foregår matproduksjonen i garasjen. Der trenger han bare en uke på å gro plantene som han selger gjennom sin nye bedrift.
 

Etter å ha sett en YouTube-video fra Canada bestemte Bjørn Johansen (47) fra Randaberg seg for å prøve noe helt nytt.

– Det var noen som dyrket såkalte mikrogrønnsaker hjemme, og jeg fikk lyst til å prøve det selv. Jeg visste ikke om noen andre som hadde gjort det, men fant ut at det var minst én i Stavanger som drev med det, forteller han til Bygdebladet.

Vi har fått lov til å komme inn i garasjen på Randaberg, der han foreløpig har en kasse med plantespirer stående.

– Jeg dyrket en del i sommer, men nå er det bare for eget bruk, så jeg har ikke så veldig mye for øyeblikket, sier han.

Bjørn fikk nemlig lånt en bod fra Sentrumsforeningen i Stavanger i sommer, der han gjennom sitt nye firma Leafshop solgte produktet sitt til forbipasserende. Mange hadde hørt om mikrogrønnsaker, og folk bruker det gjerne i maten sin.

– I hovedsak er det to grupper som benytter seg av det. Kokker bruker det ofte som garnityr, så er det de som bruker det som næringskilde i måltidene sine, forklarer han.

Blogger

Mikrogrønnsaker er egentlig vanlige grønnsaker, men som man høster kort tid etter frøet har spiret. På bloggen sin deler Bjørn sine erfaringer med dyrkingen, og hvordan man selv kan komme i gang.

– Mot slutten av sommeren merket jeg stor interesse fra folk som ønsket å drive med dette selv, så da solgte jeg en del dyrkingsett med jord og frø. Da er det ikke alltid bare planting i seg selv folk er interessert i, men nytteverdien folk ser i grønnsakene, sier han.

– Å gro mikrogrønnsaker går fort, og man kan gjøre det uten innblanding av kjemikalier. Ved å bruke kokosskall får man jord uten mikroorganismer, og man kan ofte høste spirene allerede etter en uke. Det er gøy at man slipper å vente flere måneder på resultatet, smiler han.

– Nå har jeg reddik, brokkoli og har nettopp prøvd meg på rød amarant. De fleste grønnsaker kan dyrkes på denne måten.

Ingen fulltidsjobb

Men med etterspørsel og suksess på sommermarkedet har ikke Bjørn noen planer om å gjøre hobbyen til fulltidsjobb.

– Jeg selger foreløpig i ganske små mengder, og leverer ikke fast til noen. Først og fremst dyrker jeg nå til meg selv, familie og venner.

– Jeg satser på å ha en ny bod i byen til påske, men det blir nok ikke fulltidsjobb av dette med det første, avslutter han smilende.