Du kan bruke bokashi fermentering til kompostering av matavfall til å lage en næringsrik jord.
En stor fordel med denne måten med å lage kompost av matavfall er at fermenteringen foregår i en lukket beholder som ikke utvikler dårlig lukt. Derfor kan man ha bokashi bøtta lett tilgjengelig i nærheten av der man maten,
God næringsrik jord med gode bakterier er sammen med lys og vanning det viktigste for å produsere gode grønnsaker i hagen, Når du graver ned den ferdig fermenterte kjøkkenkompost forer du mikroorganismer.

Bøttene som brukes til å samle opp matavfall tar liten plass, men du må passe på at du har plass ute eller i en kasse inn til å ferdigstille kompost etter at fermenteringen er ferdig.
Bokashi-kompost er ganske annerledes enn andre metoder. Selv om det krever noe spesielt utstyr og materialer, trengs det bare omtrent 14 dager for å konvertere organisk materiale fra matavfall til brukbart materiale som kan blandes inn i jord og bli til kompost.
Bokashi-bøtta har et lufttett lokk og en tapp i bunnen for å renne av væsken som produseres. Væsken må tømmes for å unngå at bøtta utvikler en noe stygg lukt, men væsken fungerer som en svært næringsrik flytende næring som kan brukes til å gjødsle planter.
Innen 14 dager kan den fermenterte blandingen graves direkte inn i hagen eller legges til en vanlig kompost binge eller haug for å fullføre nedbrytningen. Jeg pleier å legge bruke bokashi kompost i bunnen på pallekarmer.

Du få kjøpt utstyr i flere nettbutikker og butikk kjeder.
Det trengs en temperatur på 15 grader for at kjøkkenkomposten skal omdannes til jord etter at den har fermetert ferdig. Enkelte bruker da plastkasser innendørs når temperaturen ute blir for lav.
Hvor kan man få tak i utstyr?
Jeg kjøpte min på nettbutikk her:https://www.bokashinorge.no/bokashi-utstyr
Men det er også mulig å kjøpe både på Obs bygg og Chlas ohlsen:
OBS bygg: https://www.obsbygg.no/hage-og-utemiljo/jord-planter-og-blomster/2141796
Clas Ohlson: https://www.clasohlson.com/no/Bokashi-kompostb%C3%B8tte-Urban-Garden%2C-15-liter/p/Pr314995000

Bokashi er et japansk ord som betyr “gjæret organisk materiale.” Metoden ble utviklet på begynnelsen av 1980-tallet av Dr. Teuro Higa, professor ved University of Ryukyus, Okinawa, Japan, og innebærer å legge kjøkkenrester (grønnsaker og frukt, samt kjøtt- og meieriprodukter) med et Bokashistrø i en spesiell bøtte. . Vanligvis består bokashistrøet av enten hvetekim, hvetekli eller sagflis kombinert med melasse og effektive mikroorganismer (EM). Kliet/melassen tjener som mat for mikroorganismene, som er de samme naturlige mikroorganismene som finnes i bakken.