Publisert Legg igjen en kommentar

Microgreens i Norge

Siden mikrogrønnsaker ble populært på restauranter i California på 1980-tallet, har de stadig økt popularitet. Den senere tid har microgreens også blitt mer og mer populært i Norge

Disse aromatiske grønnsakene, også kjent som microgreens, mikrourter rike på smak og tilfører friske farger som garnityr på en rekke retter.

Til tross for sin lille størrelse har de som oftest næringsnivåer enn mer modne grønnsaker. Dette gjør dem til et godt tillegg til ethvert kosthold.

I Norge er mikrogrønnsaker fortsatt relativt ukjent. Det er kun en håndfull små produsenter som leverer lokalt per dags dato.

Hva er Microgreens?

Microgreens er unge grønnsaker som er mellom 2,5– 8 cm høye.

De har et konsentrert næringsinnhold og kommer i en rekke farger og teksturer

De dyrkes eller kjøpes av mennesker med fokus på ernæring, ellers brukes de både som en visuell og smakskomponent, først og fremst på fine restauranter. Kokker bruker fargerike mikrogrønnsaker for å forbedre attraktiviteten og smaken på rettene deres med tydelige delikate strukturer og unike smaker, som søtt og krydret.

Mikrogrønnsaker regnes som unge grønnsaker, og faller et sted mellom en spirer og babygrønnsaker( (f.eks spinat, grønnkål, ruccola, radicchio).

Når det er sagt, bør de ikke forveksles med spirer, som ikke har blader. Spirer har også en mye kortere vekstsyklus på 2–7 dager, mens mikroskjerm vanligvis høstes 7–21 dager etter spiring, før plantens første voksne blader ( trueleaves) dukker opp.

Spirer er spirte frø og blir vanligvis konsumert som en hel plante (rot, frø og skudd), avhengig av art.

Spirer har tilleggs forskrifter om deres produksjon på grunn av deres relativt høye risiko for mikrobiell forurensning sammenlignet med andre grønnsaker.

Til forskjell fra spirer spises ikke røttene på mikrogrønnsaker. (røtter på spirer har ved enkelte anledning forårsaket salmonella)

Mikrogrønnsaker ligner mer på babygrønnsaker ved at bare stilkene og bladene deres er spiselige.

Microgreens er veldig praktisk å dyrke, da de kan dyrkes på forskjellige steder, inkludert utendørs, i drivhus og til og med i vinduskarmen.

Belysning er ikke helt nødvendig for dyrking av mikrogreener. Dette er fordi mikrogreener kan vokse under forskjellige lysforhold, inkludert under indirekte naturlig lys og vokse lys, eller til og med i fullstendig mørke. Ulike lysforhold kan endre smaken til mikrogrenene som dyrkes. For eksempel er popcorn microgreens søte når de dyrkes i mørket, men blir bitre når de blir utsatt for lys på grunn av fotosynteseprosesser som foregår i spirende planter.

Ulike typer mikrogrønnsaker

Mikrogrønnsaker kan dyrkes fra mange forskjellige typer frø

De mest populære variantene er produsert ved hjelp av frø fra følgende plantefamilier:

Brassica-familie: Blomkål, brokkoli, kål, brønnkarse, reddik og ruccola

Asteraceae-familie: Salat, endive, sikori og radicchio

Apiaceae-familie: Dill, gulrot, fennikel og selleri

Amaranthaceae-familie: Amaranth, quinoa-sveisebet, rødbeter og spinat

Mikrogrønnsaker varierer i smak, som kan variere fra nøytral til krydret, litt sur eller til og med bitter, avhengig av variasjon. Generelt sett anses smaken som sterk og konsentrert.

Mikrogrønnsaker kan dyrkes fra forskjellige frø. Deres smak kan variere veldig avhengig av variasjonen.

Mens næringsinnholdet varierer litt, har de fleste varianter en tendens til å være rike på vitaminer og næringsstoff som: kalium, jern, sink, magnesium og kobber (Link til kilde)

Microgreens er også en flott kilde til fordelaktige antioksidanter (4).

forskning som sammenligner mikrogrønnsaker med mer modne grønnsaker viser at næringsnivåene i mikrogrønnsakene kan være opptil ni ganger høyere enn de som finnes i modne greener (Link til kilde ).

Forskning viser også at de inneholder et bredere utvalg av polyfenoler og andre antioksidanter enn deres modne kolleger (6).

En studie målte konsentrasjoner av vitamin og antioksidanter i 25 kommersielt tilgjengelige mikrogrønnsaker. Disse nivåene ble deretter sammenlignet med nivåene registrert i USDA National Nutrient Database for grønnsaker.

Selv om vitamin- og antioksidantnivåene varierte, var nivåene målt i mikrogrønnsaker opptil 40 ganger høyere enn de som ble registrert for mer modne planter (Link til kilde).

Når det er sagt, kan næringshold variere etter dyrkingsmetode, gjødsel  og dyrkings medium .

Ikke alle typer mikrogrønnsaker har mer næring

Selv om mikrogrønnsaker generelt ser ut til å inneholde høyere næringsnivåer enn mer modne planter, kan dette variere basert på arten som er tilgjengelig.

For eksempel sammenlignet en studie næringsnivåene i spirer, mikrogrønnsaker og fullvokste amarantvekster. Der viste det seg at fullvokste avlingene ofte inneholdt like mye, om ikke mer, næringsstoffer enn mikrogrenene (link til kilde).

Amarant som microgreen er mest kjent for sin skarpe rødfarge og popularitet som garnityr hos kokker.

Mikrogreener er mindre enn “babygrønnsaker” (f.eks spinat, grønnkål, ruccola, radicchio), men høstes senere enn spirer (f.eks. Brokkoli, mung bønne, soyabønne, hvete og solsikke). Blant eksklusive kjøpmenn anses de nå som en spesialitet-sjanger med greener, bra for pynt til salater, supper, smørbrød og tallerkener.

Historie

Microgreens begynte å dukke opp på kokkenes menyer allerede på 1980-tallet i San Francisco.  I Sør-California har det blitt dyrket mikroskjerm siden midten av 90-tallet. Det var i utgangspunktet få varianter som ble tilbudt; de tilgjengelige var: ruccola, basilikum, rødbeter, grønnkål, koriander og en fargerik blanding av de som ble kalt “Rainbow Mix”. Etter å ha spredt seg østover fra California, dyrkes de nå i de fleste områder i USA, med stadig flere varianter. I dag består den amerikanske industrien for mikroskjerm av en rekke frøbedrifter og dyrkere.

Også i dagligvare butikker er nå mikrogrønnsaker vanlig å se i USA.

Microgreens har tre grunnleggende deler: en sentral stilk og blader (cotyledon).

Når det grønne vokser utover denne størrelsen, bør det ikke lenger betraktes som en mikrogreen. Større størrelser blir kalt baby greens. Gjennomsnittlig avlingstid for raskt voksende mikrogreener, for eksempel mange brassicas, er 10–14 dager fra såing til høsting.

Det kan ta 16-25 dager å oppnå høstbar størrelse, saktere voksende mikrogreener, som rødbeter, brosjyre og mange urter.

Hvordan inkludere mikrogreens i kostholdet ditt

Det er mange måter å inkludere mikrogreener i kostholdet ditt.

De kan integreres i en rekke retter, inkludert smørbrød, innpakning og salater.

Mikrogreener kan også blandes i smoothies eller juice. Hvetegressjuice er et populært eksempel på en saftig mikrogreen.

Et annet alternativ er å bruke dem som pynt på pizza, supper, omelett, karriretter og andre varme retter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *